matomo

Best deal of the year - get 77% off our 2-year plan for Black Friday! Get Deal

Hva er VPN? Hva er VPN-tunnel? Alt du bør vite før du velger en VPN-tjeneste.

David Wibergh, om Personvern på nettet
 
Hva er VPN?

En VPN-tunnel er et begrep for en virtuell forbindelse mellom to punkter, for eksempel en server og en datamaskin, mellom hvilken nettverkstrafikk kan sendes kryptert. og dermed beskyttet mot uautoriserte tredjeparter. VPN er en forkortelse for virtuelt privat nettverk og en VPN-forbindelse blir ofte sammenlignet med en tunnel for å beskrive trafikk som går gjennom en tunnel som hindrer andre i å manipulere eller lese den fra utsiden av tunnelen.


Hva brukes en VPN-tunnel til?


For å forhindre at internettrafikk blir fanget opp

Fordi trafikken som sendes gjennom en VPN-tunnelen er kryptert, er den beskyttet og umulig å fange opp. Etter hvert som internett-avlytting og nettkriminalitet har blitt mer vanlig, og ettersom myndigheter, internett-leverandører og selskaper som Google og Facebook bruker stadig mer personvernkrenkende verktøy på Internett, har VPN-tjenester blitt et populært verktøy for enkeltpersoner for å beskytte deres privatliv og online anonymitet .


For å se geoblokkert innhold

Siden mange nyhetssider og strømmetjenester har geografiske begrensninger på sitt digitale innhog av opphavsrettslige årsaker - noe som betyr at bare Internett-brukere med en IP-adresse fra bestemte geografiske steder har tilgang til dette innholdet - er det også vanlig å bruke VPN-tunneler for å koble til et annet land eller område som er annerledes fra brukerens fysiske plassering. 

Dette har lenge vært en populær metode for å koble til streamingtjenester som Netflix og HBO, men også for å få tilgang til nyhetsinnhold via for eksempel BBC. For mer informasjon om å omgå geoblokkert innhold, ta en titt på Streaming-siden.


Ekstern tilgang til lokale nettverk

Den opprinnelige bruken av VPN-tunneler skulle være i stand til å simulere en tilstedeværelse i et lokalt nettverk til tross for at de er fysisk lokalisert utenfor nettverket. Som et eksempel er dette nyttig for ansatte i et selskap som trenger tilgang til arbeidsmateriell på selskapets lokale nettverksserver mens de ikke er på kontoret. Et annet eksempel er å kunne koble sammen to geografisk atskilte kontorer og dele digitale ressurser. 


VPN-tunnel Sverige 

VPN-tjenester i Sverige har et godt rykte blant VPN-brukere over hele verden, da svenske VPN-tjenester vanligvis er stabile på grunn av den gode digitale infrastrukturen i Sverige. God infrastruktur og utvikling betyr også at båndbredden er relativt billig, noe som betyr at VPN-leverandører som tilbyr sine tjenester her kan holde driftskostnadene nede og samtidig tilby brukervennlige VPN-klienter.

Mange svensker som bor eller reiser utenfor Sverige bruker også VPN-tjenester i Sverige for å kunne se svensk TV og svensk streaminginnhold.

Det finnes en rekke etablerte svenske VPN-tjenester som OVPN.com, Mullvad og Anonine. Det diskuteres kontinuerlig hvilken VPN-tjeneste som er best, og som regel er forskjellige VPN-leverandører gode på forskjellige ting.


VPN-klienter på forskjellige operativsystemer 



Mac OS X och Windows


OpenVPN GUI 

OpenVPN er et privat selskap som tilbyr den mest brukte OpenSource-løsningen for å opprette en VPN-forbindelse. I prinsippet bruker alle VPN-tjenester rettet mot forbrukere OpenVPNs teknologi og protokoller for å opprette sine VPN-forbindelser.

For Windows tilbyr OpenVPN også sin egen klient helt gratis, som kan brukes til å koble til de fleste VPN-tjenester. Som regel tilbyr VPN-leverandøren sine kunder konfigurasjonsfiler som kjøres i OpenVPN GUI for å koble til deres spesielle VPN-servere.

Hvis du vil teste tilkobling til OVPN.com med OpenVPN GUI, finner du en komplett guide om hvordan du kommer i gang med VPN-tunnel via OpenVPN GUI her.


Tunneblick for MacOS 


Tunnelblick er et annet OpenSource-selskap som også tilbyr et gratis program for å etablere en VPN-forbindelse på macOS. Konfigurasjonsfiler brukes på nøyaktig samme måte som i OpenVPN GUI, men grensesnittet er noe mer forenklet og minimeres i MacOS-oppgavelinjen.

Du kan finne en guide for å koble til et VPN ved hjelp av Tunnelblick på MacOS her.


Viscosity 

Viscosity er et program for både Windows og OS X utviklet av selskapet SparkLabs. I motsetning til Tunnelblick og OpenVPN, er ikke teknologien OpenSource, og klienten må derfor kjøpes. Imidlertid bruker klienten konfigurasjonsfiler fra VPN-leverandøren på nøyaktig samme måte som beskrevet ovenfor. En guide for å komme i gang med Viscosity for Windows og Mac OS X med OVPN.com finner du her:


OVPN-klient

Problemet med OpenVPN GUI, Tunnelblick og Viscosity er at de blir ofte ansett som vanskelige å installere og bruke, og det er derfor OVPN.com har bygget sin egen tilpassede OVPN-klient. I tillegg til at klienten tilbyr enklere installasjon og et mer brukervennlig grensesnitt, er det noen ekstra funksjoner som automatisk tilkobling til den raskeste serveren, automatisk forhindring av DNS-lekkasjer og deaktivering av Internett-tilkoblinger hvis VPN-tunnelen går ned (killswitch) forhindrer eksponering ved tilkobling. Du kan komme i gang med vår egen klient her.

VPN for iPhone, iPad og Android

OpenVPN tilbyr også gratis OpenSource-apper for iPhone, iPad og Android. Disse appene kalles OpenVPN Connect. Disse appene fungerer som OpenVPN GUI, Tunnelblick og Viscosity der konfigurasjonsfiler brukes til å koble til en spesifikk VPN-leverandør.

En guide om hvordan du kommer i gang med OVPN på OpenVPN Connect for iPhone, iPad eller Android finner du her:

VPN-tunnel på ruteren

Noen nettverksrutere kan konfigurere en VPN-tilkobling direkte gjennom ruterenes eget grensesnitt (ligner på konfigurasjonsfiler som kjøres gjennom OpenVPN GUI, Tunnelblick og Viscosity). Dette betyr at du kan sette opp en VPN-tunnel direkte på ruteren din og dermed beskytte enhetene dine ved å være koblet til dette i stedet for å måtte installere klienter på hver enhet.

Selv om det kan være mer praktisk å installere en VPN-tunnel direkte på ruteren for deg er det viktig å merke seg at kryptering som brukes på en VPN-tilkobling vanligvis krever mye prosessorkraft - hvilke få rutere tilbyr - selv om de støtter VPN-bruk. Dette betyr at de fleste rutere bare kan opprettholde en VPN-tilkobling på maksimalt 20 - 30 Mbit/s. Hvis du har raskere internettforbindelse enn det, kan det reduseres kraftig på grunn av dette.

Vilfo

Siden vanlige VPN-rutere ikke er flinke til å takle krypteringen som en VPN krever, anbefaler OVPN å bruke ruteren som er utviklet spesielt for kravene til en VPN - Vilfo. I tillegg til å ha betydelig større prosessorkraft og dermed være i stand til å kryptere ved høye hastigheter, tilbys utvidet funksjonalitet også gjennom enkel installasjon og integrering av OVPN og tilhørende funksjoner. Dette inkluderer å opprette forskjellige VPN-tilkoblinger for forskjellige grupper av enheter som er koblet til Vilfo, men også automatisk forhindre DNS-lekkasjer og automatisk forhindre eksponering hvis VPN-tunnelen mister tilkoblingen.




 
David Wibergh